Violiste Julia Philippens en pianist Xavi Torres bundelen krachten


Hun eerste optreden in de zomer van 2017 in Noorwegen leverde wervelende reacties en prachtige recensies op. Het enthousiasme van het publiek en de perfecte muzikale samensmelting van viool en piano vormt de basis van hun samenwerking.
Julia en Xavi gingen samen de studio in en schreven hun eigen composities. Krachtige melodieën afgewisseld met wervelende improvisaties. Geen concert dat ze geven is hetzelfde. Beiden hebben zowel een klassieke- als een jazz achtergrond en dat resulteert in een unieke combinatie van stijlen, die ontroert en verrast. Hun virtuoze spel, waarin een vleugje Spaanse passie doorklinkt, leidt tot dynamische hoogstandjes.

  • Een afwisselend programma met jazz standards en klassieke melodieën, soms opzwepend en groovy, dan weer ontroerend en teder.
  • Timing en setting in onderling overleg, van concert tot sfeerbepalende background, afhankelijk van de setting.

Beknopte biografie Julia en Xavi:


Violiste Julia Philippens is uitgegroeid tot een genre-overschrijdend musicus. Improviseren op jazzmuziek of klassieke muziek is een tweede natuur voor haar geworden.
Na haar Jazz Bachelor die ze Cum Laude afsloot, studeerde ze Summa Cum Laude af voor haar Jazz Master aan het Conservatorium van Amsterdam waar de commissie haar omschreef als een “unieke, baanbrekende violiste met een radiante podiumpresentatie.”
Tijdens haar studies richtte Julia Fuse op, met wie ze niet alleen speelt maar waarvoor ze ook arrangeert en componeert. Fuse is regelmatig te gast bij het tv-programma Podium Witteman als “huisband”. Fuse is dit jaar voor hun eerste album “Studio” genomineerd voor een Edison Klassiek. Naast Fuse treedt Julia regelmatig op als soliste met jazzmuzikanten als Peter Beets en Ruud Jacobs en schreef ze de leader voor het programma Opium. Ook doet ze veel studiowerk.


Pianist Xavi Torres is een van de meest avontuurlijke jazztalenten uit Spanje. Tegenwoordig is hij woonachtig in Amsterdam, waar hij zowel jazz als klassiek piano studeerde aan het conservatorium. Hij won de Keep An Eye International Jazz Award 2015 en zijn trio werd uitgeroepen tot “Best Group of 2015” in de competitie van de Catalan Jazz Musicians Association. Vervolgens won hij de Dutch Jazz Competition 2016 en werd hij geselecteerd voor de Young-VIP tour, door de VIP – de vereniging van beste jazzpodia in Nederland. Hij heeft met diverse formaties meer dan 20 cd’s uitgebracht.
Xavi wordt ook veel gevraagd in het buitenland, hij treedt o.a. op in de volgende landen: de Verenigde Staten, Afrika, Spanje, Duitsland, Italië, Marokko, en Spanje. Ook speelt hij op diverse festivals, zoals het North Sea Jazz festival, Grachtenfestival, Grahamstown Jazz Festival, Bimhuis, Amsterdam JazzFest, Siena Jazz Festival, Orbit, Jamboree, Bogui Madrid en Bilbaina en Jazz in Mallorca.