Organiseren festival

Festivalkriebels

Bruis je van de creatieve ideeën en wil je dit aan een groter publiek overbrengen? Dan is een festival organiseren misschien de oplossing. Bij een festival is het thema belangrijk. Het doel is dat gelijkgestemden elkaar ontmoeten en samen genieten. Of het nu gaat om muziek, toneel of boeken het valt en staat met een goed thema. Als je niet precies weet wat er komt kijken bij het organiseren van een festival kun je ideeën opdoen door te zoeken naar een concept evenement voorbeeld. Zo krijg je een idee wat er allemaal komt kijken bij een evenement organiseren.

Evenement organiseren stappenplan

Het thema is bekend, tijd om een stappenplan te maken. Zo behoud je het overzicht van de dingen die al geregeld zijn of nog geregeld moeten worden. Nu kun je aan de gang met alle praktische zaken. Een festival speelt zich voornamelijk buiten af. Je mag niet zomaar kraampjes, podia of tenten plaatsen. Daarvoor heb je vergunningen nodig. Informeer bij de desbetreffende gemeente of het mag op jouw gewenste locatie en vraag alle benodigde vergunningen tijdig aan. Niet geheel onbelangrijk, de financiën. Maak in bijvoorbeeld Excel een mapje festival organiseren kosten aan en maak een overzichtelijke schatting van alle kosten.

Stappenplan check, bezoekers…

Op papier heb je het al helemaal uitgedacht maar een festival zonder bezoekers is een fiasco. Zeker als je een minimum aantal aan bezoekers nodig hebt om uit de kosten te kunnen komen. Het wordt dus tijd om jouw festival bekendheid te gaan geven. Hiervoor kun je redactionele stukjes laten plaatsen in lokale nieuwsbladen of gebruik maken van social media. Twitter, Facebook en Instagram er maar op los en plaats regelmatig interessante updates zodat de aandacht gevestigd blijft op het festival wat komen gaat. Alles onder controle? Nu maar hopen dat het weer mooi wordt.